Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ГОРЕЩО

latest

Какво Представлява Управлението На Европроекти?

Някои от Вас сигурно вече са запознати с етапа на подготовката на проект. Но запитвали ли сте се какво следва след одобрението на проекта?...


Някои от Вас сигурно вече са запознати с етапа на подготовката на проект. Но запитвали ли сте се какво следва след одобрението на проекта? Знаете ли какви са стъпките и какво трябва да направите, за да бъде проекта Ви правилно управляван? Експертите съветват да потърсите съдействие от консултант европейски проекти, който има опит с тяхната подготовка и управление. Това значително би Ви услеснило и би Ви спестило време.

 

Какво представлява управлението на европроекти?

„Управление на европейски проект“ се отнася до правилното изпълнение на планирани дейности и постигане на заложените и одобрени от Управляващия орган индикатори в проект, финансиран от Европейския съюз. Това е различно от обикновеното управление на проекта, тъй като включва прозрачно използване на средства, съобразени с правилата и процедурите, определени от финансиращите институции, за докладване и възстановяване на разходите, направени по време на изпълнението на проекта.

 

Неправилното управление на европейски проект може да доведе до неодобрение на разходите, финансови корекции или дори възстановяване на средства с лихви. Успешното управление на европейски проект зависи от финансовия капацитет на кандидата (собствен капитал или заеми) и неговия административен капацитет (квалифициран персонал с опит в управлението на европейски проекти). Възможностите са три: наличие на вътрешен административен капацитет, наемане на външен експерт или наемане на консултантска фирма, специализирана в управлението на европейски проекти.

 

Как се управляват европроектите?

Управлението на европейски проект включва различни дейности, които трябва да се изпълняват едновременно или последователно в зависимост от заложените цели и индикатори. Основното задължение на лицата, управляващи европейски проект, е стриктното спазване на установените от финансиращите институции правила и процедури.

 

Ръководителят на проекта, който е пряко отговорен за организацията и изпълнението на всички дейности, трябва да има опит в подобни дейности, за да може ефективно да контролира процеса. Екип от специалисти, включително счетоводител, технолог и секторни експерти, работи под ръководството на ръководителя на проекта. След стартиране на проекта, екипът разпределя задачите и отговорностите между членовете на екипа и създава времеви график за всички процедури, свързани с доставки, строителство или услуги.

 

Екипът подготвя тръжните документации за всяка процедура, както и избира изпълнител въз основа на получените оферти. Отговорният екип също така подготвя правилно всички необходими документи, включително финансови и счетоводни, за отчитане на дейностите и разходите по проекта. Те също така съставят технически и финансови междинни и окончателни доклади и заявления за плащане.

 

Финансиране на разходи за управление на проекта:

Разходите за управление на проекта могат да бъдат финансирани от някои европейски програми, като Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), наред с други. Има обаче и програми, където разходите за управление не са допустими, като например Оперативна програма „Конкурентоспособност и иновации“ (ОПИК).

 

За да разберете кои разходи за управление са допустими за определена програма и процедура, важно е да се запознаете с Насоките и Наредбите за кандидатстване, свързани с програмата. Тези документи подробно описват допустимите разходи и условията за финансиране за всеки проект.

 

Ако всичко описано по-горе Ви се струва сложно и не особено ясно, значи е най-добре да потърсите услуги на консултанти по европейски проекти. Те ще Ви съдействат от подготовката на проектното предложение до правилното и навременното му отчитане. Услугите на консултантските фирми ще Ви спестят доста време и нерви, а и ще сте сигурни, че проектът Ви е в добри ръце.

Ако търсите направата на сайт, SEO оптимизация, поддръжка, други услуги от дигитална агенция, то тогава кликнете върху изображението:
Комплекни уеб и SEO услуги от Висео